Banderola

Kiedy liczy się ziarno, nie słoma!

  • Banderola jest pszenicą chlebową, grupa A/B.
  • Charakteryzuje się nadzwyczajną plennością zarówno na poziomie a1 (w technologii średnio intensywnej) jak i na poziomie a2 (w technologii intensywnej).
  • Jest odmianą o średnio krótkiej słomie.
  • Charakteryzuje się dobrą odpornością na wyleganie.
  • Dużym atutem pszenicy Banderola jest grube ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu i niewielkiej ilości pośladu (ziarno w typie pszenicy Bogatka).
  • Pszenica o dobrej odporności na porastanie ziarna w kłosie.
  • Banderola posiada dobrą odporność na choroby grzybowe, szczególnie na choroby podstawy źdźbła mączniaka prawdziwego oraz  rdzę brunatną.
  • Jest to odmiana wczesna o dobrej zdolności krzewienia.
  • Tak jak u wszystkich pszenic któtkosłomych warto chronić kłos i liść flagowy.
  • Odmiana przydatna do późnych siewów.
  • Zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu wynosi 360-400 ziaren kiełkujących na 1m kw. (ca. 180-200 kg/ha). W przypadku opóźnionego siewu normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe
Skala 9°
Termin kłoszenia: 
wczesny
Termin dojrzewania: 
wczesny
Długość źdźbła : 
średniokrótkie
MTZ: 
wysoka
Zawartość białka: 
4.0dobra
Zawartość glutenu: 
4.0dobra
Odporność na wyleganie: 
7.1bardzo dobra
Odporność na porastanie: 
5.0dobra
Zimotrwałość: 
2.5niska
Odporność na choroby
Skala 9°
Mączniak prawdziwy: 
7.7dobra
Rdza brunatna: 
7.7dobra
Septorioza liści: 
6.5średnia
Septorioza plew: 
6.8średnia
Choroby podstawy źdźbła: 
8.1wysoka
Fuzarioza kłosa: 
7.4dobra